Kurt Hickethier – ansiktsdiagnostikens grundare

hickethier

Kurt Hickethier (1891 – 1958)

Under det första världskriget insjuknade Kurt Hickethier i malaria och i den obotliga Bechterews sjukdom. Här kunde han direkt granska ansiktsdiagnostikens och biokemins verkan på sin egen kropp. Endast med dem höll han sjukdomen i schack och levde utan besvär i mer än 40 år.

1921 i Halle an der Saale i Tyskland började Hickethier för första gången med stor framgång att använda ansiktsdiagnostiken. Han var en av dem som grundade den biokemiska föreningen där. Ansiktsdiagnostiken verkade som en magnet och på kort tid drog den till sig tusentals fascinerade människor.

1926 invigde Kurt Hickethier sitt Schüsslerhem i Ellrich i Sydharz. Hickethier som då var verksam inom polistjänsten lämnade sitt yrke för att leda Tysklands första biokemiska kurhem. I sitt dagliga arbete med sina patienter kunde han forska vidare och kontrollera att ansiktsdiagnostiken verkligen stämmer. Så uppstod värdefulla beskrivningar om de enskilda ansiktsdiagnostiska tecknens karakteristik, som än i dag är enastående och vägledande. Man kan läsa om Hickethiers kunskap i hans böcker, som redan har kommit ut i många upplagor och som kan köpas än i dag: ”Lehrbuch der Biochemie (Biokemins lärobok)”, ”Sonnerschau, Lehrbuch der Antlitzdiagnostik (Ansiktsdiagnostikens lärobok)”, ”Woran erkennt man? (På vilket sätt diagnosticerar man?)” och ”Volle Sehkraft (Fullständig synförmåga)”.

Inte långt ifrån Ellrich grundade Hickethier ”Kurhem Hickethier” på slott Clettenberg 1934. På grund av politiska skäl straffade man Hickethier 1938 med yrkesförbud, beslagtog hans båda kurhem och hans böcker,som även förstördes.

Jämsides med ansiktsdiagnostiken grundade Kurt Hickethier Hickethier-syn-skolan, utvecklade Hickethier-hälsobad och ryggradsvård, en speciell nervmassage.

Genom att den ryska ockupationsmakten beslagtog hans egendom och förföljde honom tvingades han fly till Västtyskland 1947. Här kunde han ännu en gång göra en ny start gemensamt med sina mest trofasta kvinnliga medarbetare. 1951 invigde han i Dies i Gelbbachtal, i Bruchhäuser Mühle ännu en gång en kur- och seminariumverksamhet. 1957 började man bygga ett nytt kurhem i Kemmenau. Hickethier avled tyvärr strax innan huset blev färdigbyggt. Hans medarbetare Charlotte och Luise Depke förde hans livsverk vidare.

 

© by Friedrich Depke • Im Kirschengarten 8 • 56132 Kemmenau • Germany